Jöns Harinpoika

Vuoden 1598 Kuolajärven verokirjaan nimetty lappalainen Jöns Hannunpoika oli useissa Kemikylän voudintileissä nimellä Jöns Harinpoika. Kuolajärven voudintileistä voi tulkita, että Hari viittaa Aripäivään ja patronyymin kirjoitusasuna on myös Arbe, Arvi tai Heikki. Se miksi Jöns Harin isännimi kääntyy Hannunpojaksi viittaa vain häneen itseensä. Hän ei ollut Aripäivän sukua.

Jöns Hannunpojan etunimen kirjoitusasu lienee varsinaisesti Ions. Se on lyhenne nimestä Iänjoutsi. Välillä 1576–1598 Kuolajärvellä vaikutti voudintilien mukaan eräs Hannu Aikianpoika, josta viimeisenä vuotena tehtiin kylän nimismies. Seuraamalla voudintilejä taaksepäin paljastuu hänen lappalaisnimekseen Iänjoutsi. Kuolajärven vuoden 1598 voudintili alkaa nimillä Hannu Aikianpoika (nimismies) ja hänen poikansa Olli ja Jöns.

Jöns Hannun(Harin)poika vaihtoi vuonna 1599 asuinpaikkaa Kemikylään. Viimeinen merkintä on hänestä verovuodelta 1606. Ehkä sen jälkeen hän palasi Tenniöjärvelle, josta hänen sukunsa on lähtöisin. Jöns Harinpojan suora jälkeläinen tunnetaan Tuomas Juhonpoikana. Hänen poikansa Antti ja Juho kantoivat henkikirjoissa sukunimeä Sarri. Kirkonkirjoissa Juhon sukunimi oli Saija.

Lähteet:

Kuolajärven voudintilit 1555–1620
Kuolajärven henkikirja 1643 ja 1667–1704
Kemikylän voudintilit 1599–1606

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *