Olli Hannunpoika Wuolo/a

Uudisasukas ei rakentanut Nousun savua -kirjan kansi
Historiakirja, tietokirja ja sukukirja Kemikylän lapinkylästä (Savukoskesta).

Kemikylä sai uusia veronmaksajia 1760-luvun molemmin puolin. Eräs heistä oli Olli Hannunpoika Wuolo.

Samuli Onnela kertoo teoksessa Suur-Sodankylä II sivulla 30 Olof Hansson Wuolon asuneen isänsä tilalla Kemikylässä vuonna 1763. Matti Enbuske kertoo kirjassaan Vanhan Lapin valtamailla sivulla 340 samasta henkilöstä, josta hän käyttää nimeä Olli Hannunpoika Wuola, olleen Karppisia Kemikylästä. Hänet on merkitty vuoden 1758 veronkantokirjaan uutena veronmaksajana.

Suomen lappalaiset II -teoksessa sivulla 515 T.I. Itkonen palauttaa Vuola-nimen Olliksi tai Uoleviksi ja nimi olisi ollut käytössä Enontekiöllä 1731–1786 ja tullut sinne Koutokeinosta. Vuola-nimi on lappalaisperäinen. Vuodesta 1731 alkaen, kun Sodankylässä alettiin pitää rippikirjaa, Sompion lapinkylään oli merkitty Tuomas Wuolappa niminen asukas perheineen. Perhe muutti Ruijaan 1740-luvulla.

Olli Wuolo/a oli nimetty samaan vuoden 1763 maakirjaan kuin Kuoskun savun perustaja Olli Hannunpoika (Nousu). Jos Samuli Onnelan antama tieto pitää paikkansa, että Olli Wuolo/a asui isänsä tilalla, niin isä olisi pitänyt tulla nimetyksi kyseisessä maakirjassa. Siinä nimettiin seuraavat Kemikylään vakiintuneet suvut: Nousu (kaksi sukua asui Ulmajansuunmaalla ja Värriöjokisuulla), Värriö (asui Pikkuarajärvellä) ja Halonen (eli Telniö eli Karppinen asui Ulmajansuunmaalla vuoteen 1750 saakka). Halosen savu perustettiin Savukoskenniskaan vuonna 1758 Matti Enbusken kirjassa kerrotun tiedon mukaan. Vuonna 1779 Hannu Matinpoika Nousu sai asumisoikeuden Karppisen savuun ja siitä lähtien tätä sukuhaaraa kutsuttiin Karppiseksi. Halosen eli Telniön eli Karppisen suvussa Ulmajansuunmaan aikaan ei ollut ketään Olli Hannunpoikaa Kemikylän rippikirjojen mukaan. Wuola nimi osoittautui lappalaiseksi. Lappalaisilla oli sukunimi käytössä 1680-luvulta alkaen.

Olli Wuolo/a oli tulokas samalla tavalla kuin vuoden 1763 maakirjassa nimetty Kuusamosta Kemikylään tullut lappalainen Antti Antinpoika Suva. Olli Wuolon/an suku oli asunut Sompiossa pitkään. Suvun kantaisäksi osoittautui Sompion vuoden 1667 henkikirjoihin nimetty Olli Teutianpoika. Hänen pojillaan oli käytössä Wuolab-sukunimi. Wuolo/a-nimeä ei ollut enää Kemikylän vuoden 1767 maakirjassa eikä sitä koskaan mainittu kylän rippikirjoissa.

Miksi Onnela ja Enbuske esittivät Wuolosta kertomallaan tavalla? He sekoittivat hänet Kuoskun perustajaan Olli Hannunpoika Nousuun.

 

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *